KREŞ SEÇİMİ,ORKUN'UN KREŞİNİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETTİK?



9 ay bedenimizde taşıdık, doğurduk, enerjimizin ve zamanımızın çoğunu çocuğumuzun sağlıklı gelişimi için harcadık. Ama artık o büyüdü, kreş zamanı geldi. İlk kez kendi kanatları ile uçmayı öğrenecek. Peki çocuğumuzu hangi okula, nasıl emanet edeceğiz?
 

Herkes gibi bu dönemde bizi de sardı bir telaş. Tanıdıklara sorduk, referans aradık, internette araştırdık. Kafamız oldu bir dünya. Hele internette ki yorumlar; birinin ak dediğine diğeri kara demiş.

İşte bu noktada biz oğlumuz Orkun’un kreşini seçerken kendimize bir yol haritası belirledik.7 maddeden oluşan bir istek listesi yaptık.

Bu ara da Orkun tam 36 aylıkken kreşe başladı.2 yıl kreşe devam etti. Daha sonra 1. Sınıfa devam ettireceğimiz okulun anaokuluna gönderdik. Yani hazırlık sınıfını farklı bir okulda tamamladı. Bu sene o okulumuzda 1. sınıf olacağız.
Bu kısa bilgiden sonra listemize başlıyoruz!

1.Okulun evimize yakın olması.

İstanbul’da ki trafik sorunundan nasibini almaması adına bu bizim için en önemli husustu. En fazla araba ile 10 dakikalık mesafe şartı koymuştuk kendimize. Bu yüzden çevremizde 5 okul belirledik ve görüşmelerimizi bu okullar ile yaptık. Seçenekleri arttırarak hem zaman kaybı hem de daha fazla kafa karışıklığı yaşamak istemedik. Bence sizde eleme yaparak giderseniz sonuca daha çabuk ulaşırsınız.

2.Kurumun kaç yıldır hizmet verdiği?

Bir kurumun kaç yıldır hizmet verdiği güvenilir olup olmadığının en büyük kanıtıdır. Velilerin memnun kalmadığı kalitesiz bir kurumun uzun yıllar böyle bir sektörde hizmet vermesi imkansızdır. Bunu da şöyle ayırdık. Ya adı sanı bilinen köklü bir okul olacaktı ya da 10 yıl ve üzeri bir kurum kimliğine sahip olmalıydı.

3.Çalışan öğretmenlerin ve personelin kaç yıldır görevde oldukları?

Mutlu öğretmen, mutlu çocuk ve dolayısıyla mutlu veliler demektir. Ve bir öğretmen ortamından memnun olduğu, yöneticileri ile anlaştığı okulda uzun yıllar çalışır. Keza okulda öğretmenden memnundur ki uzun yıllar onunla çalışmayı tercih etmiştir. Kadro ile ilgili mutlaka bilgi alın. Öğretmen tecrübesi, istikrarı ve çalışmaya devam edip etmeyeceği temel sorularınız olsun.

4.Okulun fiziki yapısı ve bahçe büyüklüğü.

3 yaşında ki bir çocuğun küçücük bir sınıfa tıkılıp kalması kadar saçma bir durum olamaz sanırım. O yüzden biz bahçesi büyük olan, (en azından koşturup eğlenecekleri kadar olmalı)bir yer aradık. Bu gözler neler gördü. Bahçe diye 3 tane oyuncak koymuşlar, Eeeeeee? Ne yapacak çocuklar orada?Birbirlerinin tepesine mi çıkacaklar? Okulun içinde de mutlaka yeterli serbest oyun alanı bulunmalı. Bu konu çok önemli sonuçta 2 yaş ve üzeri oyun çocuğundan bahsediyoruz.

5.Yemekler okulun mutfağında mı pişiyor, catring firması mı getiriyor? Catring firması ise hangisi?

Biz hep mutfakta taze taze yemeği pişen bir okul olsa ne iyi olur demiştik ve gönlümüze göre de oldu. Orkun’un alerjik olması sebebiyle bu konu önemliydi.

6.Uyguladıkları eğitim sistemleri?

Montessori, Waldorf, Reggio Emilia, High Scope ve daha niceleri. Bu eğitim sistemlerini benimseyen okullar karşınıza çıkacaktır. Kimisi tamamen pazarlama odaklı ezbere konuşur kimisi gerçekten bu işe gönül vermiştir. Tamamen sizin kişisel tercihinize kalmış. Bizim için önemli olan gerçekten oynayarak öğrenmesi ve akademik bir okul olmaması idi. Yani çocuğumun oyun çocuğu olduğunu ve yarış atı yetiştirmediğimi bilmeleri temel kriterimdi.

7.Okul yöneticileri ile dünya görüşümüzün birbirine yakın olması. Veli profilinin en azından bizim ailemize benzer özellikler göstermesi.

Bunun da hayati olduğunu düşünüyorum. Sonuçta hepimiz çocuklarımızı kendi doğrularımız ile büyütüyor ve hayata hazırlıyoruz. Sizin ak dediğinize kara diyecek bir okul olmamalı. Okul hayatı ve aile içi hayat birbirine paralel gitmeli. Bu konuyu da zaten yapacağınız görüşmede mutlaka anlayacak ve hissedeceksinizdir.

En kısa yoldan bizim temel olarak baz aldığımız kriterlerimiz bunlar oldu. Tabi görüşmelerimizde daha birçok konu hakkında konuştuk. Mesela Orkun’un alerjik bir bünyesi olduğu için bu duruma dikkat edip edemeyeceklerini sorduk. Alerjik bir çocuğunuz varsa bunu da mutlaka konuşun.
Karar verdiğimiz okuldan asla pişman olmadık hatta ikinci oğlum Batur'u da zamanı geldiğinde gönül rahatlığı ile aynı okula gönderebilirim.

Zor bir süreç. Bulunduğunuz şehir, maddi olanaklar, istekleriniz, çocuğunuz ile ayrılma kaygınız…

Umarım seçimleriniz sizi yanıltmaz. Zaten bu annelik müessesi öyle ki yolunda gitmeyen şeylerin kokusunu 1000 km öteden alırsınız. Hislerinize ve kendinize güvenin. Hiçbir şeyi de gözünüzde çok büyütmeyin. 

Tüm bebeciklerin ve çocuklarımızın yolu, izi, bahtı açık olsun. Başarı ve mutluluk peşlerini bırakmasın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DUYUSAL OYUN-JÖLE HAVUZU YAPIMI

GEOMETRİK ŞEKİLLERİ NASIL ÖĞRETİYORUM? ETKİNLİK.

EVDE MUKAVVADAN OYUNCAK YAPIMI (OTOPARK VE OTO YIKAMA )