MONTESSORİ EĞİTİMİ NEDİR? BİZ EVDE NELER YAPIYORUZ?

2011 yılında Orkun’a hamile kaldığımda tanıştığım ve Orkun ile yıllarca evde uyguladığım montessori sisteminde öğrenmeyi şimdi 2. Oğlum Batur ile uyguluyorum.

İtalya'nın ilk kadın doktoru ünvanına sahip Maria Montessori'nin (1896) çocukları gözlemleyerek geliştirdiği bir sistemdir. Çocuk özgürdür! Her çocuk özeldir ve bireysel öğrenme hızı dikkate alınır. Özünde; çocuğun nesneler ve çevre ile ilişkisi vardır.

Özetle bu şekilde tanımlayabileceğimiz montessori sisteminde öğrenmeyi evde kolaylıkla çocuklarımız ile oyun oynayarak uygulayabiliriz. Montessori eğitiminin doğasında, çocuğun kendi kendine öğrenmesi temel alındığı için hayatın akışına daha çabuk uyum sağlayan bireyler yetiştirebiliriz. Kendi kendine öğrenen ve başaran çocuğumuzun özgüveninin de çok yüksek olacağını söylemek hiç de yanlış olmaz.

Dünyaca ünlü ve başarılı birçok kişi bu sistemin geçerli olduğu okullarda eğitim almıştır. Bunlardan bazıları;

Jimmy Wales, Wikipedianın kurucusu

Sergey Brin ve Laary Page,Google kurucuları

Gabriel Garcia Marquez, Nobel edebiyat ödüllü dünyaca ünlü yazar

Jeff Bezos, Amazon.com’un kurucusudur. Bunlar aklıma gelen ilk isimlerdir.

Bugün bu öğretiye dayanan ipe makarna dizme oyununu oynadık. Boncuk dizerek yapmanızda mümkündür. Ben boncuğun etrafa saçılma ya da yere düşme riskine karşın evimde bulundurmuyorum. Yine çocuğunuzun güvenliği için bu tip küçük materyaller ile oynarken gözünüzü çocuğunuzun üzerinden ayırmayın. Makarna pişmemiş olduğu için de ciddi tehlikeler yaratabilir.




Batur şuan 15 aylık olduğu için ipi (yumuşak olduğu için) makarnaya geçirmesi çok zor hatta imkansız olacaktı. Bende ip yerine evdeki pipetleri kullandım.3 adet pipeti birbirine geçirdim ve makarnaları bu pipetlere dizdik. Montessori sisteminde çocuğun bireysel becerisine göre materyal seçimi önemlidir. Başarı duygusu çocuğumuzun ruh dünyasında ve kişilik gelişiminde çok önemlidir. Yüzünde ki o ‘’bak anne yapıyorum’’ ifadesi dünyalara değişilmez. Makarnaları şuan renk eğitimine yavaş yavaş başladığımız için sulu boya ile mavi ve kırmızı renklerine boyadım. Her bir rengi farklı kaselere koydum.




Hem renkleri öğrenmesine hem de makarnayı ipe dizerek; ince motor gelişimine destek olmaya çalıştım. Büyük motor hareketleri çocuğun yürüme gibi büyük bedensel hareketlerini gösterirken, ince motor hareketleri el ve parmaklarla ilgili yapılan hareketlerdir. Bebekler doğduktan sonra ki 1 yıl içerisinde ellerini kullanarak, nesneleri tutma, atma, sıkma, bırakma, yuvarlama, çekme, gibi hareketleri yapma yeteneği kazanırlar.1. Yaştan sonrada bu ince motor gelişimini evde destekleyerek çocuğumuzun el becerilerini arttırabiliriz.




Batur hiç televizyon izlemedi ve tablette hiç bir şey izletmedik. Bunun faydalarını her alanda görüyoruz. Siz de evde televizyonu kapatın, tabletleri kaldırın. Zaten çağımız teknoloji çağı ilerleyen dönemde hayatlarının her alanında dijital teknoloji ile iç içe olacaklar. Özellikle 0-2 yaş arası çocuklarda uzmanlar asla önermiyorlar.

Şimdi onlarla oyun oynama zamanı, en fazla 6-7 yıl bizi yaşamlarının merkezine koyacaklar. Sonra istesek de bizimle değil arkadaşları ile oynamayı, vakit geçirmeyi isteyecekler. Önemli olan çocuğumuz ile kaç saat geçirdiğimiz değil, kaliteli zaman geçirebilmemizdir. Yedikleri yemek, içtikleri su kadar değerlidir oyun oynamak. Hep söylerim ‘’çocuğumuz bize en iyi rehberdir.’’ Siz çocuğunuz ile hangi oyunları oynuyorsunuz? 

Farklı konular,çocuğunuz için kitap önerileri ve daha fazlası için instagram adresim esereklianne'yi takip etmeyi unutmayın!Tüm anne ve bebeciklerine bol oyunlu günler dilerim…




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DUYUSAL OYUN-JÖLE HAVUZU YAPIMI

GEOMETRİK ŞEKİLLERİ NASIL ÖĞRETİYORUM? ETKİNLİK.

EVDE MUKAVVADAN OYUNCAK YAPIMI (OTOPARK VE OTO YIKAMA )