YENİ DOĞAN SÜNNETİ TECRÜBEMİZ VE FAYDALARI

Yeni doğan sünneti yaptırmalı mıyız? sorusu her erkek çocuğu sahibi olacak ve olan annelerin araştırdığı, merak ettiği ve kararsız kaldığı bir konudur.

Biz yeni doğan sünnetini iki oğluma da yaptırdık. İlk oğlum Orkun'u 26 günlükken, 2. Oğlum Batur'u 18 günlükken sünnet ettirdik.

Buna karar vermemizdeki en büyük etken ilerde olası bir sünnet travmasını yaşamalarını istemememiz oldu. Tabi bunun yanı sıra özellikle erkek çocuklarda sıklıkla rastlanılan üriner sistem rahatsızlıklarına karşı önlem almak istedik. Ve yeni doğan sünnetin de iyileşme süresi çok hızlı olduğu için tercih ettik.

Doğar doğmaz yaptırmadık, bu tamamen kişisel tercihimizdir. Yalnız ilk 1 ay içerisinde yaptırmak gerekiyor çünkü o zaman genel anestezi kullanılmadan sünnet edilebiliyor bebekler. Doktorumuz bize bu şekilde bilgi vermişti. Siz her zaman her konuda mutlaka kendi doktorunuza danışın!

2 oğlumu da aynı hastanede farkı doktorlar sünnet etti. Farklı doktor olunca İki sünnetimizin de tecrübesi tamamen değişikti.

Orkun’un sünneti ameliyathanede gerçekleşti. Orkun’un doktorunun uzmanlık alanı ürolojiydi. Sadece bezi kalacak şekilde Orkun’u soyduk ve battaniyeye sardık. Ameliyathaneye kadar beraber gittik ve orada bebek hemşireleri benden Orkun’u teslim aldılar.

Yaklaşık 20 dakika kadar sonra yine battaniyeye sarılı bir şekilde oğlumu ameliyathane kapısından alıp odamıza çıktık. Çok içlenmişti, sürekli ağlamaklı bir hali vardı ve hemen emmek istedi. Uzun süre kucağımdan(2 saat kadar) hiç ayrılmak istemedi, uykuya dalmadı.

Doktorumuz 1 saat kadar sonra odamızda bizi ziyaret etti. Kontrollerini yaptı ve sadece antibiyotikli merhem verdi. Ağrısı olduğunu sezerseniz fitil atarsınız dedi. Ve yaklaşık 4 saat sonra biz kendimizi hazır hissettiğimizde hastaneden taburcu olduk. Doktor kontrolünü bitirdikten sonra istediğiniz zaman taburcu olabiliyorsunuz.

Batur’da küçük bir ameliyathanede(müdahale odası da diyebiliriz) sünnetimiz gerçekleşti. Batur’un doktoru çocuk cerrahisi alanında uzmandı. Bize, kendisinin sünnet yapılırken anne ve babanın bebeğin yanında bulunmasını tercih ettiğini, bunu kabul edersek ameliyathane yerine küçük ameliyathanede yapmak istediğini söyledi. Tabi yanında bulunmak bizim için müthiş bir tecrübe olacağı için hemen kabul ettik. Ve bebek sünnetinin nasıl olduğunu görmüş olduk.

Bebek kalıbı şeklinde küçük plastik bir materyalin üzerine Batur’u soyup yatırdılar. Bacaklarını hareket etmemesi için sabitlediler. Önüne aynı sezaryen ameliyatlarında olduğu gibi minik yeşil bir perde koydular. Ben tam yanı başında oturdum. Doktorumuz benim kokumu duymasının önemli olduğunu, sakinleşeceğini söyledi. Yoksa çok heyecanlandığım için dışarı çıkmak istemiştim. Zira aşı olurken bile çocuklarımın yanında duramam.




Doktorumuzun yanında yardımcısı da vardı. Eşimde perdenin tam karşısında sünnetin nasıl olduğunu görecek şekilde oturdu. Dualar ile sünnetimiz gerçekleşti. Batur hiç ağlamadı, nasıl olduğunu anlamadan odamıza çıkmıştık bile. Geri kalan kısmı kontrol ve ilaç verme, aynı prosedür.
Her iki sünnetimizde de önce doktor gelip sünnete uygun olup olmadığı ile ilgili fiziki bir muayene yapmıştı. Ve yaklaşık operasyondan yarım saat önce uyuşturucu bir merhem sürdüler ve iğne yaptılar. İki oğlumda lokal anestezi ile sünnet oldular.




İlk başta görüntüsü çok kötü oluyor. Yani ben ilk gördüğümde ağlamaklı olmuştum, nasıl iyileşecek diye çok endişelenmiştim. Fakat dedikleri gibi her iki oğlumun sünnet yeri 1 haftada iyileşti.

Aklınıza gelecek birkaç soruya da cevap vereyim. Bezi her değiştirdiğimizde doktorumuzun verdiği kremi kullandık. Bezinin sünnet yerine değmesi herhangi bir problem yaratmıyor endişelenmeyin(ısrarla sormuştum).Yaşayarak da deneyimledim, hiçbir şey olmuyor.

Küçük tuvaletini yapması iyileşme sürecine katkıda bulunuyor. Biz yine de iki oğlumun da çok sık bezini değiştirmiştik.

Kremini tam ucuna denk gelecek şekilde sürmeye çalışırsanız beze yapışma olasılığı kalmıyor. Orkun’da yaşamamıştım ama Batur’da bir kere beze yapışmıştı ve baya ağlamıştı yavrum.

Özetle ben yeni doğan sünnetini yaptırdığım için çok mutlu ve memnunum. Sadece seçme şansım olsaydı Orkun’unda Batur gibi bizim yanımızda sünnet olmasını isterdim. Soğuk ameliyathanede baya korkmuşa benziyordu. Tabi hatırlayacağı bir durum değil ama Batur kesinlikle daha şanslıydı. Biz hastane ve doktor seçimimizi referans alarak yaptık. Yani ailemizdeki doktorlardan tavsiye alarak gittik ve yaptırdık.


Seçim sizin tabi ama büyük rahatlık diyebilirim. Bebecikleriniz ile sağlıklı ve mutlu günler dilerim. Çocuklarım ile oynadığımız oyunları, kitap önerilerimi ve daha fazlası için instagram adresim @esereklianne'yi  takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DUYUSAL OYUN-JÖLE HAVUZU YAPIMI

GEOMETRİK ŞEKİLLERİ NASIL ÖĞRETİYORUM? ETKİNLİK.

EVDE MUKAVVADAN OYUNCAK YAPIMI (OTOPARK VE OTO YIKAMA )